onsdag 12 augusti 2009

Swing that theremin!


Clara Rockmore framför "The Swan"


Jag har spelat piano sedan mellanstadiet, men då det knuffats iväg till mitt föräldrahem under allt flyttande håller jag till godo med den ryska thereminen - enormt fascinerande instrument, som spelas utan fysisk beröring.

Thereminen är ett är ett tidigt elektroniskt musikinstrument som uppfanns 1919 av Léon Theremin i anslutning till forskning kring detektorer. Clara Rockmore var Theremins favoritheremist och anses generellt vara intrumentets skickligaste artist.



Pamelia Kurstin spelar ("Autumn Leaves", "Lush Life" och "Listen, Words Are Gone") och diskuterar sin theremin


Thereminen utnyttjar ett fenomen som liknar svävning för att skapa sina ljuva toner. När två elektriska signaler med olika frekvens summeras blir frekvensen hos den nya signalen skillnaden mellan de två ursprungliga signalernas frekvenser. I thereminen finns ett par av oscillatorer (rörelse- eller signalvariationer, exempelvis en rörelse eller vibration som går fram och tillbaka) vars frekvens typiskt är några hundra kilohertz. Den ena oscillatorn i paret är uppbyggd kring en normal svängningskrets medan den andra dessutom är ansluten till en antenn. När man rör handen i förhållande till antennen varierar den ena oscillatorns frekvens, och alltså kommer även den summerade signalens frekvens att variera - därav det särskilda ljudet.

De flesta thereminer har förutom en antenn som kan styra ljudets frekvens även en antenn för styrning av amplituden (ljudstyrkan). Antennerna är konstruerade så att den ena är känslig för rörelse i sidled och den andra för rörelse i höjdled. På så sätt kan tonhöjd och ljudstyrka styras oberoende av varandra.


Instrumentet används fortfarande flitigt. Några bidrag från senare år...



... Yvonne Lambert (från The Octopus Project) spelar theremin i fin ljussättning



... Daft Punk (Randy George cover av "Something About Us") finns såklart med på ett hörn




... och då Internet främst består av söta katter nuförtiden måste de såklart få säga sitt


These days, I miss my own piano and can't help but to feel perculiarly drawn to the russian theremin - a musical instrument which can be played without actually touching the instrument. Amazing!

Inga kommentarer: