fredag 21 augusti 2009

Palácio Nacional da Pena


Om någon som läser det här reser till Lissabon i framtiden så vill jag tipsa dig om att åka därifrån, åtminstone för en dag eller två och besöka den lilla staden Sintra, med anor från 1100-talet och upptagen på UNESCO:s världsarvslista. I området återfinns såväl Sintra-Cascais naturreservat som Serra De Sintra, bergskedjan. På toppen av berget ligger det fantastiska nationalpalatset inspirerat av den europeiska romantiken, gotiken och den moriska stilen, med rosa, gul och blå fasad (se: Disney), toppiga torn och mycket mosaik.

"I must just observe that the village of Cintra in Estremadura is the most beautiful in the world"
skrev Lord Byron till sin vän Francis Hodgson, 1809


En mindre glad havsgud prydde ingången till borggården.


Det tog ganska lång tid att ta sig dit, en resa som bland annat inkluderade en hissnande bussresa på serpentinvägar genom reservatet - snabbt och högt. Parken anlades ungefär samtidigt som palatset, av kung Ferdinand II, som tydligen hade smak för det exotiska för skogen kryllar av nationaliteter: nordamerikansk sekvoja, ädelcypress (I love cypresser, borde ta och måla en tavla av dem någon dag!), magnolia, cederträd, kinesiskt tempelträd, japansk kryptomeria (fin!), ormbunkar och trädormbunkar från Australien och Nya Zeeland. Det fanns en labyrint också! Och små överraskningar i skogen, som statyer av pojkar med kikare, "ducktowers" i vattendragen och en drottningtron mitt inne i skogen.

Kan inte minnas att jag någonsin tidigare fått svindel av att titta in i en skog, but now I have!

Innan vi åkte fotograferade Philip utsikten för att eventuellt trycka ett panorama av. Ja! Ja! Ja!



The last photographs from my trip to Lisbon, showing my trip to the small village Sintra and it's glorious surroundings: a naturereserve, mountainrange and the Pena National Palace. Visit it! Seriously.

3 kommentarer:

Matilda sa...

så otroligt vackert! helt makalöst.

L sa...

Oj vilket vackert ställe. Där hade man lätt kunnat bo.

Moa - En magisk purt... sa...

Fina bilder!