söndag 29 mars 2009

Förordning (2001:127) om sommartid

1 § Sommartid skall gälla i landet under viss period varje år
Sommartid innebär att normaltiden ökas med en timme.
Bestämmelser om normaltid finns i förordningen (1979:988) om svensk normaltid.

Om någon skulle behaga rulla samman ett kraftigt papper och med lam nyfikenhet svepa håligheten och den avlånga tunneln, alltså transportsträckan mellan mig och dig, över detta mitt karga landskap, skulle denne någon nog ganska snart komma fram till att vad som helst vore mindre dråpligt. Känner mig tröttsam och girig, men med, eh... ett hjärta av guld.

Omgivningen beter sig heller inte särskilt peachy keen, den heller. Jag bjuder på två autentiska scener ur mitt så kallade liv:

1. På x2000 från Stockholm: jag stiger på tåget, och upptäcker att en kvinna (gravid i kanske sjätte månaden) med en 2-3 år gammal (jag kan ingenting om barn) pojke med vitt lockigt hår i famnen, sitter på min fönsterplats. Som den buttercup jag är säger jag såklart att hon ska sitta kvar, jag kan ta hennes plats bredvid. Hon ser glad och trött ut, litet som om någon blött en pensel och låtit den glida några drag över hennes ansikte, ingenting fastnar. Då ryter en arg mansröst, som såklart tillhör den upprörde äkte mannen, till bakom mig! Han kräver att personligen få kontrollera min biljett, för "annars vet man ju aldrig vad det är för slödder som sitter vid ens familj!" [såklart använde han man och ens, för att göra det hela allmängiltigt - som om allmänheten oroar sig för vad sjutton en sådan som jag kan ta mig till - anm. jag såg ut typ som på fotografierna nedan, så himla trevlig! henne vill man ge ett sommarjobb, pronto.] Jag påpekar att det ju är fundamentet i konduktörens anställning, men han gav sig inte, och fick till slut se min korrekta biljett, varpå jag fick hans tillåtelse att sitta bredvid min egen plats. En sak (gravida frun sprang på toaletten stup i kvarten) ledde till en annan (jag återtog min fönsterplats som en annan luggsliten lejoninna), och snart sitter den arga mannen bredvid och läser en svensk kriminalroman och ömsom smäller med käkarna, tuggar på läpparna (bergis pressar tungan mot gommen också - det brukar jag göra när jag är arg, vilket ofta resulterar i migrän) - qu'est-ce que c'est?! De hade fina kläder och en välpimpad barnvagn, vet inte varför det gör saken värre!

2. Tjuvlyssnat på stadsbiblioteket: två män ca 30-40- eller 50- år gamla (jag kan ingenting om män heller, apparently), diskuterar livligt hur härligt det vore att "få sätta på en tjej i arslet, några gånger [min kursivering!]" och de var bägge rörande överens om hur trist det är att "det blivit så dyrt om man vill få tag på en svenska" de senaste åren. "400-500 kronor räcker inte ens till en [biblioteksbrus, men jag har mina inte alltför vilda gissningar] nuförtiden". Vidare var tydligen den ene mannen trots allt litet lyckligt lottad då han "hittat en som [biblioteksbrus] billigt på en madrass på golvet i [bostadsområde / biblioteksbrus]". Den andre uttryckte sin beundran och avundsjuka. Kan vara riktigt jobbigt, sådant där. När man har en framgångsrik kompis. Avslutningsvis diskuterade de ingående papa Fritzl's day job.


(klicka för större - klick klick!)

... men titta här! En viss produktivitet har trots allt ägt rum. Detta är förgrunden till "Great Expectations". Att måla kläder är något av det tråkigaste jag vet, men efter några timmars ansträngning känner jag mig nöjd - tanken är att flickorna ska se ganska utspökade ut, overdressed. Ytterligare två vinthundar ska målas, med små, men tunga, vingar.

Åh, jag åkte spårvagn, och tittade på Carl Larsson-utställningen på Prins Eugens Waldemarsudde. Det var så himla fint och jag hade kunnat trippa runt där i evigheter! Min favorit var helt klart "849 Friluftsateljén" (akvarell, troligen från 1898). Underbar! Önskar jag kunde köpa en kopia, eller åtminstone hitta den på Internet. Sedan föll snön, igen. Men av någon anledning gjorde det ingenting.

Jag har också konfronterats något med min oförmåga (eller, jag lyckas ju till slut, så kanske snarare mina groteska svårigheter) att ringa in min själv. Blev intervjuad av söta Å, och svarar även på frågor från två tjejer som skriver sitt examensarbete om unga illustratörer, vilket ska resultera i en bok - väldigt roligt! I.S. skriver klokt och koncist om att intervjua och att intervjuas. Kan illustreras så här.

- Ny vårklänning?
- Från Indiska!
- Avkortad någon decimeter?

- God only knows! The illustration in the middle is the prominent figures of my new painting "Great Expectations", which is coming along slowly. I wholeheartedly recommend this exhibition of fabulous swedish artist Carl Larsson. Also, I've bought a new dress. I've been told that spring becomes me, but really - when is that not the case?

torsdag 26 mars 2009

Visste du att japanskans ord för kärlek också betyder laboratorium?


Jag surfar ytterst sällan inredning eller prylar, men hittade dessa tapeter via Annas sida, och kan inte sluta titta. Som att pressa ned dasslock i en spetshandske: med tanke på min flytt och icke existerande tillgång till ja, vad som helst. Men ... tänk att bo i ett rum med så stora akvareller på väggarna! OMG!

-> det finns bara en sak att säga om detta: CLIP ! CRAP ! BANG ! VLOP ! ZIP ! SHEBAM ! POW ! BLOP ! WIZZ ! VLAM ! SPLATCH ! CHTUCK ! BOMP ! HUMPF ! PFFF !

(tapeterna är designade av Malin Björklund och finns på Your Wallpaper Designers)

onsdag 18 mars 2009

fyra nyanser av värk

jag har nackvärk, efter helgens svimning som en följd av min största fiende: det obefintliga blodtrycket. Funderar på att någon dag skriva ihop en putslustig lista över mina bästa svimningar top10, om det skulle roa någon. Det finns bra material där - I'll humour you!

jag har spänningshuvudvärk, efter att ha burit ett par urgamla glasögon för att kompensera för att mina vanliga från Tom Ford oprovocerat knäcktes i måndags. De jag bär på bilden är ett par nya lånebågar från TF fast i en mörkare färg än mina vanliga, vars leverans antagligen kommer att vänta på sig upp till en månad. Kanske borde jag bara settle for these?

jag har värk i hjärtat, då det nu gjorts tämligen officiellt att ska bryta upp från mitt samboende och min underbara lägenhet. Stay tuned for osäkerhet, en näve separationsångest, en nypa ensamhet - alltså, lysande utsikter (!)

slutligen har jag en grym emotionell växtvärk, som en följd av alla förändringar. Böcker måste packas ner, kläder säljas, möbler göras av med, band klippas. Ska mellanlanda i min fina vän Ys vardagsrum, och kommer därför inte längre att sitta i Ms svarta 50-tals soffa när jag målar, utan istället i hennes med Josef Frank-klädsel - hur uppstyltat är inte det? Släng in min heliga birma bredvid också. Mitt liv som Elle Interiör, huu...

Jag sänker tänderna i solen och tar en glupsk tugga. Folk börjar bete sig som tvättäkta marskatter! Jag också! Jag köpte en randig tröja, vit och marin, igår - men jag vet inte varför. Eller jo, det gör jag nog. Har även skaffat ett SJ Prio-kort, med en förhoppning om att resorna till Stockholm kommer att öka lavinartat i sin frekvens

(-01d ♥ 04:33:01)

I'm moving. Somedays it feels like crap, but for most of the time I'm behaving like a cat playing on a hot tin roof. I have great expectations, even though all of this tend to result in a poor blogging behavior.

tisdag 10 mars 2009

lush life


( här! )

fools rush in

Jag har funderat mycket över detta med ... arbetsmoral, det har smygit sig på mig det senaste året. Har alltid avundats den hos andra, och trott att det är någonting jag saknar. Det är inte så att jag inte är en ambitiös stundent eller eh, ...hängiven det jag håller på med. Men jag har en bild av att jag aldrig riktigt har tagit i med hårdhandskarna, så att säga.

Den senaste veckan har Jenny Wilsons Hardships! snurrat för fullt, jag älskar verkligen den. Dels för att jag associerar den till sommaren när jag och Moa lyssnade på Love and Youth i Norrköping, på filten under mitt stora turkosa parasoll, med kattungen, och frukost i trädgården, när jag var tillfreds för första gången på flera år -> men också dels för flera av de medel, eller uttryck, hon [Jenny, alltså] använder i sina lyrics:

1) hon sjunger ofta om att ta i, ta sig över uppförsbackar, rulla upp ärmarna, muskler som växer, knogar som vitnar, smuts under naglarna, och att hon "row row row your boat" -> aha! tänker jag, jomenvisst, det är ju det jag/man måste göra; ro ro ro sin båt. Tycker dessutom om att texterna är tämligen pragmatiska, och väldigt... den som söker ska finna, osv.

2) bra saker hon fick lära sig av sin mamma, jag faller lätt för sådana fraser i låtar/texter, typ: "my momma taught me to...", säkerligen mest för att jag inte direkt har några egna vettiga sådana att hänvisa till.

... denna banner möts jag av varje dag när jag loggar in på min läroplattform.
Please, när de ändå var igång, kunde de inte förfinat sadismen, något?

Okej, vad var det jag ville formulera? Jo: jag upplever att jag inte besitter en hög arbetsmoral, och att jag lyssnar mycket på Jenny Wilsons nya skiva. Detta, inkonsekvent nog, samtidigt som jag upplever en väldigt produktiv tid: emotionellt - ruckar på en massa invanda strukturer, och praktiskt - pluggar mycket, bygger (åtminstone enligt mig) komplicerade databaser som jag för ett år sedan inte skulle drömma om att komma i närheten av, är uppe på nätterna och målar och formulerar sådant som jag kommer att måla under våren och allting känns hemskt spännande (!!) Pratade med kloka M om detta, som tittade på mig som att jag var litet galen - för jag jobbar ju hårt! upplever nog både jag, och han. Varför upplever jag mig själv som en person som inte tar i när det gäller (?) när jag ju praktiskt taget lever på adrenalin, har en stor arbetsglädje även om jag också har en förkärlek till att mesa.

Jag säger som Jenny sjunger, i Only Here For The Fight ....:....I'm only here for the fight!

Så här ser min katt ut. Hon heter Elvis Costello. Går även under smeknamnet "the bitch".

Om 48 timmar åker jag till Stockholm för att titta på när M gör spoken word-tv-debut, och sedan tänkte jag dröja mig kvar så länge som möjligt, och ha det beyond fint. Känner att jag behöver titta litet på Östersjön, så om det är någon stockholmare som läser detta och vill tipsa om något lämpligt promenadstråk med mycket vatten så give it to me, straight up

All is a rollercoaster ride - as usual!
This is my pet-cat, miss Elvis Costello. She was both pretty expensive to buy, and to keep runnin'.

fredag 6 mars 2009

I'm waiting for the right kind of pilot to come

© "The Pilot", watercolour , ink and Pro Marker

(
click to enlarge - recommended!)


My illustration for the swedish periodical Lyrikvännen, is finished! What probably should be said is that the periodical is mainly about poetry. I think about the poor pilot as a lost poet, of some sort. The paperplanes can function as an easy symbol for any kind of creative expression.

I'm planning to make a proper background for it in the future, but as for now: this pilot stands alone






onsdag 4 mars 2009

"The Pilot", work in progress

Idag jobbar jag med en helsidesillustration (och, beroende på vilken sorts framgång jag har : antagligen även i natt och imorgon) till Lyrikvännen. Fick fria händer, och har en diffus tanke om en pilot som representerar poeten/prosaisten som förlorat sina vanliga verktyg (a.k.a. sitt flygplan) och försöker hitta tillbaka till sin förmåga genom att vika nya i papper, testar nya material, nya vägar etc.

... just nu ser det ut ungefär såhär:
Vad gör jag annars? Försöker att inte glömma bort födointaget, slevar oentusiastiskt in mixad soppa...

... och försöker att inte tänka på att jag kanske borde vara nervös över att jag snart ska ha med målningar/illustrationer i två tidskrifter. Alla jobbiga tankar blockeras med en mycket hög volym:

Today I'm working on a short notice illustration for the swedish periodical Lyrikvännen. As for now, the hole thing circles around a pilot who's lost his air plane, and therefor starts making new ones out of paper - as a metaphore for the poets who's lost his inspiration.

söndag 1 mars 2009

"Ett nytt alfabet, för Sofie" <- hej, flickbokstitel!


it seemed to me to merely propose to substitute
one inadequacy for another

a sort of patching and plugging poor old dental relics
with cement and gold and porcelain paste

what was really needed was a new set of teeth


that is to say, a new alphabet