måndag 16 februari 2009

... and then, they were two

© "Off Shore", akvarell, bläck och tusch
ca 40 x 50 cm

(click to enlarge - recommended!)


Under arbetet med denna målning så förändrades innebörden mycket för mig. Har nästan lust att döpa den till "Mother Off Shore", då den nya tanken är att det är flickans mamma som har klätt av sig (se. aftonväskan, strumporna, nattlinnet och pärlhalsbandet), stigit ned i bassängen för att dö i sin rätta skepnad - i fel miljö, i fel kropp - omaskerad. Risken med detta är såklart att min egen lilla mamma blir smått hysterisk och inbillar sig att det hela handlar om henne - så jag undanber mig det hela. Tänkte snarare på Brenda Blethyns förkrossande gestaltning av Cynthia Rose Purley i Secrets & Lies, 1996. Hur gammal var jag när jag såg den med mamma och pappa på bio? Nio år gammal? Tio? Minns att jag fick följa med p.g.a. (i detta fall hemskt ogynnande) brådmogenhet + sällskap av målsman. Scared for life! Scared for life!



jag är särskilt nöjd med ...

faktumet att nu +4 personer meddelat att valen inte ser ut som en val. För mig är det uppenbart - dels för att jag ju stirrat på denna tavla ca 15 h per dygn den senaste veckan, men också för att jag vill valskåda!

känslan av djup i bilden, trots att jag ju inte har någon konstnärlig utbildning på detta område. Det var en stor utmaning, många timmar med tre olika linjaler och vattenpass.

hur färgen på det rena vattnet uppblandat med blodet korresponderar med färgen på havet/himlen/horisonten.

titeln, i förhållande till temat.

rumporna, oui oui!


This is my new painting "Off Shore", which I've been working hard on for the last coupe of weeks. I feel very happy about the fact that I challenged myself to work with perspectives and angles, as well as a rather depressing and fictional motif. I love the way the tint of the water and blood corresponds with the nuances of the horizon. It's about16.7 x 19.7 inches large.

15 kommentarer:

Marcus Gunnar Pettersson sa...

det ser grymt bra ut. gillar den!

Anonym sa...

Strålande arbete! Detaljrikedomen och färgvalet i synnerhet. Jag kan meddela att jag ser valen, det är en kaskelott för mig. Vad det betyder, vet jag inte.

Jag gillar vattenfläckarna, och hur badhuset i sig speglar någon sorts extradel i ett hus vid havet, så stort, så pompöst att de har en pool i källaren. Adelstemat håller sig ändå kvar lite.

En sak som är intressant är hur inget nämns om moppen, som ett subtilt meddelande jag säkert kan hålla lite utläggning om någon annan gång.

Sofie Violett sa...

Ah! Mina manliga förebilder is first on spot - wunderbar! ♥

marcus - Tack så mycket! Vad roligt att du gillar den. Jag gillar allt ditt, men det vet du ju redan - och tåls att upprepas in infernum.

philip - Thanks hunny! Slit ger avkastning, återigen tydligen. Jag tror att det kan ha att göra med att valen från början skulle bli en blåval, men deras fenor är mycket större och styvare, och de har inte klassisk "fiskteckning" på kroppen. Kaskelotternas fenor däremot är litet mer sladdriga, och de är knöligare och kan ha mer teckning.

Jag tänkte först göra blod i vattenfläckarna, men sedan kände jag att valen/mamman inte dog under kamp, utan mest bara själv dog och blödde underifrån, och därför inte plaskade runt så mycket.

Vi kanske kan avsätta litet tid i helgen till att ingående diskutera mopp-motivets plats i konsthistorien! Anledningen till att jag inte nämnde det var nog för att det kan tolkas som att kommande generationer får städa utan föregåendes förstörelse. Jag vill juvara svart, och svår, om möjligt.

Anonym sa...

Fantastiska detaljer, och intressant motiv. Vilken GIGANTISK avloppsbrunn! Jungiansk port ner i the abyss of the mind? Ja, jag kan bara spekulera. Lovely, lovely!

Sofie Violett sa...

moa - Åh tack, Moa! ♥ ♥ ♥ I know, den blev så himla stor! Vem vet - jag kanske har Jung himself fängslad därnere? T.o.m. utan min egen vetskap!

ellen alström sa...

åh, jag har varit så nyfiken på hur denna skulle bli. och den är ju fantastisk! ballongerna !

Anonym sa...

Fantastisk, återigen. Beundrar verkligen detaljrikedomen och berättelsen bakom. Älskar färgerna och djupet som du själv påpekar. Det händer mycket och jag vill hela tiden återvända till bilden. Hittar något nytt varje gång. Tog det dig lång tid att komma på vad för slags motiv du ville ha?

Anonym sa...

hur fin som helst!

Sofie Violett sa...

ellen - Tack du! Egentligen ska det föreställa kinesiska rislampor, men eftersom jag inte orkade måla några kedjor att hänga dem i har du nog rätt i att de snarare ser ut som ballonger :)

victoria - Tack tack tack ♥ Det är precis det jag vill uppnå. Nja. Det första jag visste att jag vill göra var just en val som inte var i sin naturliga miljö, och eftersom jag ändå aldrig helt kan hänge mig åt fantasin blev själva miljön framtvingad ganska snabbt. Typ: okej, den behöver en pool, och en sådan behöver ett ganska stort rum, och i ett ganska stort rum behöver interiör, material. Etc. Från klarhet till klarhet, nästan.

mothersvea - ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ !

Nicholas Di Genova sa...

Whoa, looks really great Sofie, amazing stuff... you and marcus are both incredible at what you do...

Moa - En magisk purt... sa...

Wow! Detta är lätt min favorit av dina bilder hittills. Den får mig att tänka på de klaustrofobiska mardrömmarna jag hade när jag var liten. Fantastisk bild! Den är otäck, vacker och framför allt inspirerande. Det är för mig den bästa komplimangen på något. PLus att jag önskar att jag gjort den. Vilket jag gör. Vad tar du för dina tavlor förresten? Och snälla, sluta inte blogga, din blogg ger mig så mycket glädje och inspiration!

Sofie Violett sa...

nicholas - Wow, thank you thank you thank you! It does feel pretty amazing :) Haha, yes Marcus is really great and hopefully he'll get into Swedens best artschool in a few months. I love the fact that you've taken on making landscapes as 'your new thing'

woa - Den skrämmer mig litet också, ska jag nog erkänna. Ja, det var en grym komplimang, som gjorde mig jätteglad. Det är otroligt roligt att höra att jag inspirerat dig - ska fortsätta med det. Har inte sålt någon tavla ännu, bara illustrationsuppdrag, så jag vet faktiskt inte vad jag tar. Oh no, ska inte sluta blogga. Kommer igen nästa vecka med en ny tavla och nya neuroser ;)

Unknown sa...

beautiful beautiful work. I am especially smitten by oranges and blues. The details you have added are so expressive! This tells such a story, I'd like to read more about it. Enjoying the progression posts here too.

~*~*~sarah

Igor+andré sa...

wow sofie i really love this picture! :)

Sofie Violett sa...

sarah - Thank you, darling you! It feels great to hear you liking it. In many ways I believe it to be a pretty horrible story, and suppose that's why I haven't developed it even more.

danny - Oh gosh, THANK YOU! ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ You have no idea how much it means to hear that, coming from you, and all.